קומיש ברויט

“קומיש ברויט”-פירגה
מתכון משפחתי-נוסטלגי שעבר בירושה מסבתא-רבא של פירגה
הוכן, צולם והובא ל”חלבי: ע”י פירגה
הגהה, עריכה, הערות-הארות והמלצות: נירהמ1

“מתכון נוסטלגי מסבתא-רבא שלי. המתכון המקורי נמצא לאחר חיפוש אצל אחד האחים של סבתא שלי – לסבתא שלי נותרו 3 אחים בסביבות גיל ה-90. מאחלת להם בריאות, אורך חיים ורק טוב.
כן, הטעם באמת של פעם. ללא ספק ממכר.
בגלל שהבצק עדין, יש נטיה לכרוכיות להישבר. לאחר הייבוש העוגיות קשות ויציבות. תתייחסו לטיפים-הערות שלי ולהערות-הארות והמלצות של נירה שבתחתית המתכון, שהתאימה את המתכון הנוסטלגי לאפיה מודרנית ועכשווית.
שווה להשקיע עוד טיפה של סבלנות וליהנות מעוגיה נהדרת…” (פירגה)

חומרים במיקסר:
3 ביצים
3/4 כוס סוכר
1/2 כוס שמן
1 כפית תמצית וניל
3 כוסות קמח רגיל
1 שקית אבקת אפיה

– ללוש במיקסר לבצק דבקי ולהעביר לשיש מקומח.

להוסיף:
1 כוס שקדים קצוצים
1 כוס צימוקים קטנים

– ללוש שוב על השיש ל-2 נקניקים מהודקים ושמנמנים.
– לאפות על ניר אפיה כ-30-25 דקות בחום בינוני (המלצה של נירה), או עד שהצבע זהוב-חום עדין.
– לצנן כ-5 דקות (אני ציננתי עד שהיה שהכיכר הייתה קרה לגמרי – נירה).
– לפרוס לפרוסות של 1/2 1 (לא פחות)
– להשכיב את הפרוסות ולייבש בתנור בחום בינוני כ-30 דקות.
– לצנן היטב ולאחסן בקופסה אטומה.

טיפים-הערות של פירגה:
1. כדאי לאפות מלכתחילה בתבנית הגדולה של התנור שיהיה מקום לכל הפרוסות.
2. שילבתי צימוקים וחמוציות.
3. לחתוך בסכין משוננת וחדה למנוע שבירות בזמן החיתוך – לחתוך לאט ובעדינות.

הערות-הארות והמלצות (של נירהמ1):
1. הכנתי את הבצק בקערה ידנית (לא לשתי במיקסר).
2. הוספתי לקערה תערובת של פירות יבשים – שמתי לפי העין – קצת מכל דבר (קליפות תפוזים מסוכרות, משמשים, חמוציות, צימוקים, ואגוזים: ממה שיש בבית ומה שאוהבים – שקדים, פיסטוק או אגוזי מלך), וגם קליפה מגוררת מתפוז ולימון. אין צורך בלישה מסיבית. רק עד שכל החומרים מתאחדים.
3. חילקתי את הבצק לשניים וכל חלק שמתי על ניילון נצמד (יותר קל לעבוד עם ניילון משום שהבצק לא מתפרק). יצרתי מכל חלק מעין “נקניק” ואחסנתי את שתי הכיכרות במקרר לשעה-שעתיים (בזמן הזה הבצק מתגבש ושומר על צורת הכיכרות).
4. אפיתי את הכיכרות כ-30-25 דקות בחום בינוני מעלות עד שהכיכרות הזהיבו-השחימו. הוצאתי מהתנור, קיררתי קירור מוחלט, ורק אז חתכתי עם סכין “משור” חדה, באבחה אחת (כך הפרוסות יוצאות ישרות ולא כל כך מתפוררות – עם מתפורר משהו, אז רק פירורים מעטים בשוליים).
5. משכיבים את הפרוסות על תבנית גדולה ומייבשים כ-15-12 דקות, או עד שהעוגיות מזהיבות.
6. כדאי להכין כמות כפולה ולאחסן שני “נקניקים” כאלה בפריזר, ואז להוציא לפני האפיה (כחצי יממה קודם), להפשיר במקרר ולאפות.
6. העוגייה מעולה לצד כוס קפה, או תה. המלצה חמה.

תיהנו,
פירגה

7 Responses to “קומיש ברויט”

  1. רות וידאל Says:

    בס”ד

    אהבתי זה אין כמו סבתא רבא תיהי בריאה המון בריאות כל באהבה כל בשמחה כל ישועות טובות

  2. פירגה Says:

    רות באמת מתכון נפלא של סבתא רבא שלנו.
    שמחה שאהבת.
    סוף שבוע נפלא לך ולכל המשפחה.
    פירגה

  3. Anonymous Says:

    תמונה שווה יותר ממלים. העוגיות נראות נפלא.

    הבלוג יפהפה. כל הכבוד!

    חבל שאי אפשר להוסיף אייקונים. הייתי מוסיפה |חיבוק|

    שבת שלום וכל טוב,

    נירה

  4. אבי שקדי Says:

    הכנתי היום ויצאו נהדר טעימות,פריכות ומהנות וכמה כייף להגיד קומיש ברויט

  5. פירגה Says:

    נירוש יקירתי,תודה על המחמאות
    שמחה שאהבת את הבלוג.
    תבואי לבקר מדי פעם
    שלך,פירגה
    (אגב, גם לי חסרים אייקונים)חבל.

  6. פירגה Says:

    שקדי יקירי
    תודה ששלחת כרגיל חוות דעתכם.
    תהנו והמשך יום נפלא לך ולמשפחתך.
    פירגה

  7. Rica Felberbaum Says:

    פירגה היקרה
    זה עתה הכנתי אותם שמתי בוטנים במקום שקדים יצא טוב אבל יש בעיה לא יכול להיות שאופים ב 80 מעלות 30 דקות וחותכים זה מעט מידי כלומר צריך לאפות בטמפ’ גבוה יותר

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: